WANNEER IS DE BESTE TIJD OM OP KARPER TE VISSEN?

0
karpervissen-zomer

Een vraag die regelmatig gesteld wordt is: “Wat is de beste tijd om op karper te vissen?” En het simpele antwoord is: behalve tijdens de paaitijd — wanneer ze met rust gelaten moeten worden om hun instincten te volgen — is er eigenlijk geen goed of fout moment om op karper te vissen.

In de vroege dagen van Richard Walker werd de karper vaak gezien als een zomervis, en men dacht dat ze in de koudere maanden niet te vangen waren. Als we nog verder teruggaan in de tijd, geloofde men zelfs dat karpers überhaupt niet doelgericht te vangen waren. Maar zoals met zoveel dingen, zijn de technieken, aassoorten en rigs met de tijd geëvolueerd. Tegenwoordig worden karpers het hele jaar door gevangen, zelfs midden in de winter.

Karpers zijn koudbloedige dieren en voelen zich veel prettiger in warm water, zwemmend tussen waterplanten in zuurstofrijk water, met de zon op hun rug. Het is dus begrijpelijk dat men dacht dat karper een typische zomervis was — en je zou ook gelijk hebben als je denkt dat karpers in de zomermaanden makkelijker te vangen zijn. Maar dat is lang niet altijd het geval.


karpervissen-voorjaar WANNEER IS DE BESTE TIJD OM OP KARPER TE VISSEN?

WANNEER OP KARPER VISSEN IN HET VOORJAAR

Het voorjaar is voor vele karpervissers het favoriete seizoen om op karper te vissen. De karpers komen dan net uit hun winterrust — een soort winterslaap — en verkeren vaak in topconditie en op goed gewicht. Ze zijn dan vooral op zoek naar twee dingen: voedsel en warmte. En die twee gaan vaak hand in hand.

Omdat ze warmte zoeken, wordt het makkelijker om ze te lokaliseren. Je zult verbaasd zijn hoe snel ze op een zonnige dag de ondiepe gedeelten van het water opzoeken. Ook als er een warme zuidwestenwind opsteekt, trekken ze massaal die richting op, om zich vervolgens ’s nachts weer terug te trekken in dieper of beschut water. Ook windstille plekken in het water zijn interessant, zoals ondergevallen bomen of rietkragen — plekken die net wat sneller opwarmen. Je zult ze ook vaak zien springen of met kop en schouder boven water zien komen om zich van parasieten en bloedzuigers te ontdoen.

Daarnaast zijn ze hongerig. Omdat ze koudbloedig zijn, werkt hun spijsvertering nog traag, dus het heeft geen zin om meteen kilo’s voer in het water te gooien. Hun zicht is in het vroege voorjaar ook nog beperkt. Ze zullen wel actief op zoek zijn naar voedsel, maar zijn niet vies van iets opvallends dat hun aandacht trekt, zoals een felgekleurde pop-up of een zig-rig.

Naarmate het water verder opwarmt, gaan ze steeds meer eten, zeker als er ook natuurlijk voedsel beschikbaar komt. Dit is het moment om regelmatig kleine beetjes voer te strooien om ze op je stek te krijgen. En hoe warmer het wordt, hoe groter hun eetlust. Dan is het zaak om er maximaal gebruik van te maken. In deze periode zijn ze vaak zeer goed vangbaar, zeker omdat ze zich voorbereiden op het paaien.

Lees ook: Karpervissen in het voorjaar

zomer-karpervissen-1 WANNEER IS DE BESTE TIJD OM OP KARPER TE VISSEN?

WANNEER OP KARPER VISSEN IN DE ZOMER

Karpervissen in de zomer: vissen na de paaitijd. Karpers paaien meestal in mei of juni, maar sommige jaren kan dit al veel eerder gebeuren als we een warme lente hebben. Andersom, bij een koude en natte start van het seizoen, kan de paai doorschuiven naar half of zelfs eind juni.

De paaitijd is fysiek zeer zwaar en stressvol voor karpers, en dat laat sporen na. Een vrouwelijke karper kan tot wel 30% van haar lichaamsgewicht verliezen aan eitjes, en veel vissen die vlak na de paai gevangen worden, dragen dan ook littekens: schaafwonden, ontstekingen of opgetilde schubben.

Maar zodra die herstelfase achter de rug is, zijn de karpers hongerig. Ze moeten immers aansterken en weer op gewicht komen. Dit is hét moment waarop voedzame aassoorten zoals vismeel boilies en pellets goed werken. Er kunnen dan echt flinke sessies tussen zitten, waarbij meerdere vissen op één dag binnen bereik zijn.

Toch kent de zomer ook z’n uitdagingen, afhankelijk van het water waar je vist. Bij langdurige hitte kunnen sommige meren te maken krijgen met zuurstoftekort, zeker wanneer het waterpeil daalt en de plas ondiep is. Hoe warmer het water, hoe minder zuurstof het bevat — en dat maakt de karper sloom en minder geneigd om te azen.

In wateren met veel wier speelt ook het dag- en nachtritme van planten een rol. Overdag zorgt fotosynthese voor een overschot aan zuurstof, maar ’s nachts verbruiken de planten juist zuurstof. Daardoor verdwijnt het nachtelijke voedermoment, en zie je vaak alleen korte ochtendmomenten waarop ze azen, gevolgd door een rustige dag waarin ze liggen te verteren in zuurstofrijk wier. Ook algenbloei kan dit probleem verergeren, wat de vangsten lastiger maakt.

Toch is de zomer niet alleen maar moeilijk. Door het warme weer zijn karpers actiever aan het oppervlak, en kun je ze prachtig vangen met drijvende aaspresentaties zoals stukjes brood of hondenbrokjes. Ook vissen aan de kant, dicht bij de oever, kan erg spannend zijn. Dat is ook precies waarom karpervisser in de zomer geweldig is: lichte bepakking, korte nachtsessies en een drijvende pellet in een warme avondzon — heerlijk.

herfst-karpervissen-1024x683 WANNEER IS DE BESTE TIJD OM OP KARPER TE VISSEN?

WANNEER OP KARPER VISSEN IN DE HERFST

September luidt de komst van de herfst in. De plakkerige zomerdagen verdwijnen langzaam en de temperaturen beginnen te dalen, terwijl de natuur rondom het water verkleurt. Voor de karper betekent dit: tijd voor de ‘herfstoogst’. Ze gaan op zoek naar het laatste natuurlijke voedsel om reserves op te bouwen voor de winter.

Tegen deze tijd zijn de voerplekken vaak goed zichtbaar — open plekken in het wier en plekken die veel bezocht zijn door karpers zijn duidelijk te herkennen en soms zelfs helemaal schoongegeten. Schroom echter niet om wat dieper in de modderige zones te vissen die in de zomer links zijn blijven liggen. Deze plekken kunnen nu aantrekkelijk worden omdat karpers op zoek gaan naar natuurlijk voedsel zoals bloedwormen, en wegblijven van opvallend haakaas.

Hoewel de grote ‘feeding frenzy’ zoals vroeger minder vaak lijken voor te komen, zijn karpers in deze periode vaak op hun zwaarst. Als je al een tijd consequent een goed aas gebruikt — bijvoorbeeld kwalitatieve boilies zonder al te veel zaden — kun je nu de vruchten plukken.

Als het water rustig genoeg is, probeer dan één of twee keer per week wat te voeren (een kilo of twee) op een plek waar je eerder karper hebt gezien en waarvan je vermoed dat andere vissers die overslaan. Doel is om een gewoonte op te bouwen bij de vis, zodat ze die plek blijven bezoeken. Gebruik daarbij het liefst haakaas dat overeenkomt met het voer (‘match the hatch’).

karpervissen-winter WANNEER IS DE BESTE TIJD OM OP KARPER TE VISSEN?

WANNEER OP KARPER VISSEN IN DE WINTER

De winter is een pittige periode om te vissen, maar toch is het voor veel karpervissers hun favoriete seizoen. De oevers zijn rustig, de karpers zitten op topgewicht en hebben hun prachtige winterkleuren. Natuurlijk moet je door de modder ploeteren, jezelf dik aankleden en soms het weer trotseren — maar zodra je een dikke winterkarper op de mat hebt, vergeet je die ontberingen meteen.

In de winter kies je voor wateren met een hogere bezetting. Laat de grote, diepe en moeilijk bevisbare plassen en kanalen dan even links liggen, en kies ik voor kleinere, meer beschutte wateren.

Ondiepe wateren reageren sneller op temperatuurveranderingen. Een paar milde dagen met regen en een zuidwestenwind kunnen de karpers dan ineens activeren. Locatie is alles. Zoek naar structuren zoals rietkragen, afstervende lelievelden, of obstakels — daar houden karpers zich vaak op. En als je ze eenmaal vindt, hoef je niet ver te zoeken: ze blijven in de winter vaak op één plek, waardoor je zelfs de bijttijden vrij precies kunt bepalen. Dan zijn korte sessies vaak effectiever dan lange, koude nachten.

Qua aanpak is minder vaak meer. Een felgekleurde pop-up, een solide PVA-zakje of een klein netje met aas aan de haak is vaak genoeg. De vis is immers minder actief, met een trage stofwisseling en minder eetlust.

Maar wees niet bang voor de kou. Trek je thermokleding aan, neem een gasbrandertje mee voor een warme drank, en ga op pad. Want ook in de winter zijn karpers te vangen — en niet alleen kleine!

Vier seizoenen karpervissen — samengevat!
Ik hoop dat dit helpt om te laten zien dat hoewel sommige maanden meer vis opleveren dan andere, je karpers in principe het hele jaar door kunt vangen. Het draait vooral om één ding: gaan en proberen.

Aanbiedingen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *